Gülümseyen Depresyon: Atipik Depresyon Nedir?
- Bülent Erkan
- 27 Oca 2024
- 2 dakikada okunur

“Kişi gayet neşelidir, gülüyordur fakat tamamen dışarıya karşı güçlü rolü oynuyordur. İç dünyasında müthiş bir savaş ve mahşer vardır. Gülümseyen depresyon dediğimiz durumlarda kişi neşeli, canlı ve enerjiktir. Bu kişilerin depresyonda olduğuna inanmazsınız. Ancak iç dünyalarında fırtına vardır, beyinlerinde fırtına vardır.”
DSM-5'e göre depresyon, "major depresif bozukluk" olarak adlandırılan bir durumu ifade eder. (DSM-5 Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından geliştirilen bir kılavuzdur ve psikiyatrik bozuklukların tanı ve sınıflandırmasını sağlar.)
Major depresif bozukluk, bireyin yaşam kalitesini şekilde etkileyen, genellikle bir dönemi kapsayan, belirgin belirtilere sahip bir ruhsal sağlık sorunudur.
Depresyondaki bir kişi, belirtilerin şiddeti ve kişinin genel özelliklerine bağlı olarak farklı belirtiler gösterebilir. Ancak, genel olarak depresyondaki bireylerde şu tür davranış ve belirtiler gözlemlenebilir:
-Duygusal Belirtiler:
Sık sık üzgün, çaresiz veya umutsuz bir ruh hali.
Keyifsizlik ve zevk alamama.
Huzursuzluk, sinirlilik veya aşırı tepki gösterme.
-Fiziksel Belirtiler:
Enerji eksikliği, sürekli yorgunluk ve halsizlik.
Uykusuzluk veya aşırı uyuma.
İştah değişiklikleri ve kilo kaybı veya kilo artışı.
-Davranışsal Belirtiler:
Sosyal çekilme ve ilişkilerde azalma.
İlgisizlik ve günlük aktivitelere karşı kayıtsızlık.
İş veya okul performansında düşüş.
Karar vermekte zorlanma ve konsantrasyon güçlükleri.
-Düşünsel Belirtiler:
Kendi değerini düşük görmek ve kendini suçlama.
Gelecek hakkında umutsuz düşüncelere sahip olma.
İntihar düşünceleri veya intihar girişimleri.
-Fiziksel Görünüm:
Cilt renginde solukluk.
Gözlerde cansızlık ve ifade eksikliği.
Beden dilinde kısıtlılık ve genel bir isteksizlik.

Bu belirtilerin en azından 2 hafta süreyle devam etmesi ve günlük yaşamı önemli ölçüde etkilemesi durumunda, kişi major depresif bozukluk tanısı alabilir. Ancak, bu belirtiler başka bir tıbbi durumun sonucu olamazlar.
DSM-5, depresyonun farklı şiddet derecelerini ve özelliklerini de tanımlar, ancak temelde bu belirtiler bu bozukluğu tanımlamaktadır.
Atipik depresyonu, Major Depresif Bozukluk altında bir alt tür olarak sınıflandırır.
Atipik depresyon, tipik depresyon belirtilerinin yanı sıra bazı özelliklere sahip olan bir alt türdür.
Elem, keder ve hüzün gibi diğer depresyon belirtileri yoktur. Kişi, günlük işini yapıyordur neşelidir. Atipik depresyon yaşayan kişi, sık sık doktora gider, muayeneler olur, bir şey çıkmaz ama arka planda mutsuz, depresif bir durum vardır. Depresyonu doğrudan ifade edemez. Duygu körlüğü ortaya çıkabilir. Bu kişiler genellikle duygu ifadesini yapamaz ve duyguları ters ifade eder. Gülümseyen depresyonda kişinin neşeli görünmesine karşın iç dünyasında hüzün ve karmaşa vardır.
Toplumsal önyargılar nedeniyle insanlar depresyonu bastırabilir. Toplum olarak onlara ifade etme olanağı sağlamıyor olabiliriz. Onlar da böyle yaşıyorlar. Gülümseyen kişilerin biz toplum olarak depresyonda olduğuna inanmayız. Hatta gülümseyen depresyondaki kişiler; aktif ve çok çalışan bir kişi, düzenli işe, sağlıklı bir aile ve sosyal çevreye sahip bir birey ve genel olarak mutlu ve olumlu bir karakter olarak tanımlanabilir.
Gülümseyen depresyona sahip biriyseniz
- Depresyon belirtileri göstermenin zayıflık olduğunu,
- Gerçek duygularınızı paylaşırsanız karşınızdaki kişiye gereksiz yük olacağını,
- Kendinizi iyi hissettiğiniz için depresyonda olamayacağınızı,
- Diğerleri daha kötü durumdayken, şikayet etmeye hakkınız olmadığını düşünebilirsiniz.
Gülümseyen depresyonun belirtileri oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Hem bu problemi yaşayan kişi hem de bu kişinin yakınları, problemi ya da belirtileri görmeyebilir. Maalesef gülümseyen depresyonun bu özelliği onu görünmez kılmakta ve diğer depresyon türlerine göre daha çok intihar vakasına rastlanmasına neden olmaktadır.
Unutulmaması gereken en önemli şey yaşadığınız her şey zamanla ve doğru yardımla geçebilir. Danışmanlık hizmeti ya da psikoterapi gibi destekler almanın yanı sıra, gülümseyen depresyon yaşayan kişiler işe ilk olarak etraflarında olan kişilere kendilerini açarak başlayabilirler. Bunu yaparken kişinin kendisini karşı tarafa yük oluyor gibi hissetmemesi önemlidir.

Comments