top of page
Ara

Helikopter Ebeveynlik ve Çocukların Özgürlük Mücadelesi

  • Yazarın fotoğrafı: Bülent Erkan
    Bülent Erkan
  • 15 Ara 2023
  • 1 dakikada okunur



Onlara kanatlarını keşfetmeleri için izin verelim; çünkü gerçek özgürlük, kendi yüksekliklerine ulaşabilmelerine bağlıdır.



Helikopter ebeveyn tanımlaması, ilk defa 1969 yılında, Psikolog Haim Ginott tarafından, terapi yaptığı bir çocuğun anne ve babasını anlatırken “sürekli etrafımda helikopter gibi dolanıyorlar” demesi üzerine kullanılmıştır.


Bir ebeveynin çocuğu üzerinde aşırı kontrolcü bir tutum benimsemesini ifade eder. Bu ebeveynlik tarzı, adeta bir helikopterin etrafında döner gibi sürekli olarak çocuğunun etrafında olma, her adımını kontrol etme ve müdahale etme eğilimindedir.




 


Bu tutumun temelinde, ebeveynlerin çocuklarına sevgi ve güven duydukları için bu kadar müdahil olmaları isteği yatabilir. Ancak, bu tarz ebeveynlik, çocukların bağımsızlık gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir ve onlara kendi kararlarını alabilme yeteneğini kazanma fırsatı vermez.


Helikopter anne baba olma yönünde davranışlarınız olduğunu fark ediyorsanız öncelikle her zaman çocuklarınızın yanında olamayacağınızı hatırlamalısınız. Özerk bir birey olmasını istiyorsanız çocuğunuzun etrafında ördüğünüz koruma kalkanını kaldırmanız ve sorunlarla yüzleşmesine izin vermeniz gerekmektedir. Çocuğun özgürlük mücadelesine destek olmalısınız.





Anne Babalar


Tutarlı Olun: Bir kural, yöntem, metot veya düzenleme getirecekseniz kendinizden ve zamanlamadan emin olun.


Arkadaş Olmaya Çalışmayın: Rol karışıklıkları kafa karışıklığını da beraberinde getirir. Onların anne babaya ihtiyacı var.


Dirayetli ve Karizmatik Durun: Evde güç dengeleri sağlam olmalı. Herkes kendi rolünü oynamalı. Çocuklar çok büyüdüklerinde bile karşılarında yetkin, kararlı, tutarlı anne babalar görmek isterler.


Çözüm Odaklı Olun: Sorun çıkmadan muhtemel problem sahalarını düşünüp bunu önlemeye yönelik tedbirler almalısınız.


Gelişmelerine Yardım Edin: Önlerindeki her bariyeri kaldırmayın. Bırakın sorunu onlar çözsün. Hem analitik hem de duygusal zekalarını kullanmalarına izin verin. Çocuklarınızın yerine sınava girip o soruyu siz mi yapıyorsunuz? Peki günlük hayatta neden o kadar yardım ediyorsunuz?


Unutmayın, çocuklarımız kendi uçabilmeleri için kanatlarına ihtiyaç duyarlar. Her iniş ve çıkış, kendi yolculuklarına bir adım daha yaklaşmaları demektir.



 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Getap Nedir

GETAP bireylerin bilişsel becerilerini değerlendirme ve bulunduğu noktadan daha üste geliştirmeye yarayan bütüncül bir zihin geliştirme...

 
 
 

Comentarios


bottom of page