top of page
Ara

Yurt Dışına Kapağı Bir Atsam Her Şey Yoluna Girer. Mi Acaba?

  • Yazarın fotoğrafı: İrem FIRAT
    İrem FIRAT
  • 21 Ara 2023
  • 3 dakikada okunur

Yurt dışından ne beklediğinize bağlı. Eğer beklentiniz daha kolay geçiminizi sağlamaksa bu beklentinizin karşılanma ihtimali yüksek. Ancak eğer beklentiniz sonunda kendinizle mutlu olmaksa bu gerçekleşmeyebilir.


Gelin yurt dışında yaşamaya dair sahip olunan bazı yanlış bilgiler üzerine konuşalım.


1. Yurt dışında hayatım çok daha kolay olacak.

Yaşadığınız ülkeye göre bu çok değişir. Ben Almanya ve Macaristan'da yaşadığım için verdiğim bilgiler bu ülkeler üzerinden olacak.


Gittiğiniz ülke nüfus artışı az olan, göçmenlere alışmış ve onlar için sistemleri halihazırda oluşturmuş ülkelerden biriyse hayatınızın daha kolay olma ihtimali var.


Diğer yandan göçmenlere karşı olumsuz düşüncelere sahip olan da çok fazla ülke var. Bazıları ise Türkiye'ye karşı politik sebeplerle negatif fikirlere sahip ve siz o ülkedeki insanların size karşı olan önyargılarıyla isteseniz de istemeseniz de başa çıkmak durumunda kalacaksınız.


Kısacası yurt dışına çıktığınız anda hayatınızın kolaylaşacağını düşünmenin pek gerçekçi olduğu söylenemez. Gittiğiniz veya gitmeyi düşündüğünüz ülkeye göre artıları ve eksileri sağlam değerlendirmekte fayda var.


Bazı Ülkelerin Göçmenlere Karşı Tavırları

Benim gözlemlediğim Almanya artık Alman nüfusunun artmadığını kabullenmiş ve göçmenlere kucağını açmış bir ülke. Hemen hemen herkes İngilizce konuşuyor ve size yardımcı olmak için çabalıyor, nereden geldiğinizi ya sormuyor ya da söylediğinizde nötr veya olumlu bir tepki veriyor. Çürük elmalar da yok değil, her ülkede olduğu gibi Almanya'da da ırkçı insanlar var. Ben 5 ay içerisinde sadece 1 kere İngilizce konuşmak istemeyip "Almaya'da yaşıyorsun, Almanca konuşmalısın." diyen birine denk geldim. Ona da Türkiye'deki Suriyeliler Türkçe konuşmadıklarında sinir olduğumu düşündüğümde hak verdim açıkçası.


Hollanda bir başka hoşgörülü ülke. En azından Erdoğan'ın NATO olayından önce orada bulunduğumda öyleydi. Şimdi politikacılarından tepkilerin olduğu videolara denk geliyorum ama halk için bir değişiklik oldu mu olmadı mı bilmiyorum. Bilen varsa ve benimle paylaşırsa sevinirim.


Macaristan artık Hunlardan geldiklerini kabul ettikleri için bize karşı oldukça sevecen davranan bir ülke. Kültürlerimiz arasında da hatırı sayılır derecede benzerlik olduğu için kolay ve zor bulduğunuz noktalar olacaktır. Ben devlet işlerinin yavaşlığını ve çok küfrediyor olmalarını yorucu bulmuştum mesela.


Fransa göçmenleri genel olarak sevmeyen bir ülke. Kendim de Paris'i ziyaret ettiğimde yardımcı olmak istemeyen (İngilizce konuşmak istemeyen) halk ve kafe, otel vb. çalışanları tarafından istenmediğimi hissetmiştim, Galatasaray Lisesi çıkışlı bir başka Boğaziçi mezunundan da Fransızcasının ana dili gibi olmasına rağmen akademi dünyasında barınamayıp İngiltere'ye göç etmek zorunda hissettiğini duydum. Eminim çok güzel deneyimleri olanlar da vardır ancak çoğunluk olumsuz gibi duruyor.


İtalya'da yüksek lisansını yapan arkadaşımın anlattıklarından edindiğim izlenim şu yönde. Bir Akdeniz ülkesi olduğu için oldukça sıcakkanlılar ve sizi kolayca içlerine alıyorlar. İngilizceleri kötü olduğu için sizin de aksanlı ve hatalı konuşuyor olmanız onları rahatlatıyor. Bunun yanında dinazorlarmış bir devlet işleyişi var. Bizde şaka konusu olmuş "Bugün git yarın gel."olayı devlet dairelerinin hepsinde bizimkinden bile yavaş denebilecek bir şekilde var ne yazık ki.



2. Yurt Dışında Yaşamaya Başlayınca Çok Mutlu Olacağım.

Bu tamamen sizin ülkenizde neden mutsuz olduğunuzla ilgili. Yaygın mutsuzluk sebeplerini değerlendirelim. Bakalım bu sebepler başka bir ülkeye gider gitmez ortadan kalkıp sizin sonunda mutlu olmanızı sağlayacak mı?


Finansal Durumunuz

Eğer ekonomik olarak geçinmekte zorlanıyorsanız ve mutsuz hissetmenizin sebebi bu ise, asgari ücretin alım gücünün daha yüksek olduğu bir ülkeye gittiğinizde bu gerçekten çözülebilir. Ancak çoğunlukla mutsuzluğumuzun kaynağı tek bir sebebe bağlanamıyor.


Özgürlük

Eğer burada toplum baskısından rahatsızsanız, doğru ülke seçimi yaptığınız takdirde bundan kurtulma ihtimaliniz var. Ancak Macarların da bizler gibi dedikoduyu sevdiklerini gittiğinizde deneyimlerseniz gittikten sonra hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.


Siyasi Nedenler

Ülkemizin gidişatından memnun olmadığınız için gittiğiniz ülkede mutlu olacağınızı düşünüyorsanız yine gideceğiniz ülke önem kazanıyor. Hollanda başbakanı son zamanlarda Türkiye karşıtı ırkçı söylemlerde bulunmaya başlamışken Fransa da en son göçmenlere karşı bazı şüpheli kararları parlementodan geçirmişti. Yağmurdan kaçıp doluya tutulmamak adına araştırmanızı iyi yapmanızda fayda var.


Mutluluk Oranları Bizden Yüksek Çıkıyor. Bir Gideyim, Ben de Mutlu Olurum.

İşte bu bu blogta asıl değinmek istediğim nokta burası aslında. Eğer mutlu olmanın farklı yollarını buluyor ama mutsuz olduğunuz spesifik noktalar varsa ülkemiz kaynaklı, bunlardan uzaklaştığınızda daha mutlu olma ihtimaliniz var. Ancak kendinizden memnun değilseniz, kendinizle vakit geçiremiyor, kendiniz dahil kimseye tahammül edemiyorsanız nereye giderseniz gidin mutsuzluğunuz sizinle birlikte gelecektir. Çünkü Sinan Canan'ın da dediği gibi "Mutluluk sizin hayatınızla ne yaptığınızla ilgili bir şey, nerede size ne yapıldığıyla ilgili bir şey değil."


Yani sizinle ilgili olan şeylerden (kendi becerilerinizden, eğitiminizden, hayata bakışınızdan, kontrolsüz duygularınızdan, arkadaş seçimlerinizden, mükemmelliyetçiliğinizden vb.) memnun değilseniz; bu gittiğiniz yerde de aynı olacağı için gittiğinizde mutluluk halinizi değiştirmeyecektir.


Eğer kendinizden memnun değilseniz, hayatınızı daha tatmin edici kılmanın tek yolu kendinizle barışmanın yolunu bulmaktır. Bu söylendiği kadar kolay olmadığından kendinize bir destek sistemi yaratmanızda fayda var. Eğer bu destek sisteminizin psikolojik danışmanınız olmasını isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.


Herkesin kendinden memnun olduğu günlere ulaşmak dileğiyle, hoşça kalın!

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Getap Nedir

GETAP bireylerin bilişsel becerilerini değerlendirme ve bulunduğu noktadan daha üste geliştirmeye yarayan bütüncül bir zihin geliştirme...

 
 
 

Comments


bottom of page